Конкурс CERIC-ERIC щодо надання доступу до інтегрованих мультидисциплінарних інструментів дослідження матеріалів та біоматеріалів

CERIC – це Центральноєвропейський консорціум Європейської дослідницької інфраструктури (ERIC), який забезпечує дослідникам вільний доступ до найкращого устаткування (інструментів CERIC) у 9 країнах: Австрії, Італії, Польщі, Румунії, Сербії, Словенії, Угорщині, Чеській Республіці, Хорватії. Метою CERIC-ERIC є допомога науці та промисловості максимально швидко просуватися у всіх галузях матеріалів, біоматеріалів та нанотехнологій.

У період з 2014 по 2017 рік на конкурси щодо надання вільного доступу до CERIC інструментів надійшло 496 заявок від дослідницьких груп 40 країн світу, з яких було обрано та задовільнено 324.

CERIC-ERIC пропонує дослідникам доступ через єдину “точку входу” до понад 50 різних та взаємодоповнюючих сучасних інструментів CERIC, методик та лабораторій. Детальний опис інструментів для експериментальних досліджень, які доступні у CERIC, наведено за посиланням https://www.ceric-eric.eu/users/labs-and-instruments/.

Особливості доступу до CERIC інструментів у нинішньому конкурсі:

Ознайомитись із пропозицією інструментів CERIC для вільного доступу у цьому семестрі можна за посиланням https://www.ceric-eric.eu/users/open-access-offer/.

Перелік інструментів CERIC, на які приймаються заявки на одноінструментальні дослідження, наведено на сайті  https://www.ceric-eric.eu/users/call-for-proposals/.

Звертаємо увагу на те, що відтепер приймаються заявки на одноінструментальні дослідження на всіх інструментах CERIC (та на всіх довжинах променів), якими обладнані Будапештський нейтронний центр (https://www.bnc.hu/?q=BRR) та Національний центр синхротронного випромінювання Ягеллонського університету “Solaris”, м. Краків. Дізнатися більше про інші методи, що доступні в польському закладі, можна на вебсайті “Solaris” https://synchrotron.uj.edu.pl/en_GB/.

Через технічне вдосконалення Словенського Центру ядерної магнітнорезонансної (ЯМР) спектроскопії в Любляні (http://www.slonmr.si/) для досліджень на спектрометрах ЯМР буде запропоновано обмежений час.

 

Хто може брати участь

Дослідники з будь-якої країни можуть подати заявку на вільний (і безкоштовний)  доступ до CERIC інструментів за умов опублікування результатів та визнання внеску CERIC. CERIC також підтримує мобільність двох користувачів за кожною заявкою, а крім того, пропонує винагороду за високоякісні публікації з відкритим доступом.

Дослідникам з деяких країн, включаючи Україну, надаються преференції в рамках проекту ACCELERATE європейської програми Горизонт 2020 (див. http://www.accelerate2020.eu/). Преференції передбачають безкоштовну персоналізовану підтримку підготовки проектної заявки, плану досліджень  та вимірювань, а також допомогу у проведенні  аналізу даних та публікації результатів. Детальніше – на сайті https://www.ceric-eric.eu/users/open-access/#anchor-2.

Як подати заявку

Проектну заявку слід подавати в режимі он-лайн через Віртуальний об’єднаний офіс (VUO) за посиланням http://vuo.elettra.trieste.it/. Найкращі проекти будуть обрані незалежною міжнародною експертною групою шляхом експертної оцінки. Більше інформації дивіться за посиланням https://www.ceric-eric.eu/users/user-guide#submit-a-proposal

Терміни подання

Конкурс проводиться у 2 кроки:

Крок 1. Термін – до 2 березня, 17 год. за центральноєвропейським часом.

Крок 2. Термін – до 31 березня о 17 год. за центральноєвропейським часом.

Перший крок дозволяє попередньо оцінити заявку і, якщо необхідно, за два тижні провести редагування на основі коментарів експертів для остаточного подання у другий термін. Хоча ми пропонуємо скористатися попередньою оцінкою, досвідчені користувачі можуть вирішити направити свої пропозиції безпосередньо у другий термін.

Шановні дослідники! Звертаємо вашу увагу на те, що конкурси CERIC-ERIC щодо надання доступу до інтегрованих мультидисциплінарних інструментів дослідження матеріалів та біоматеріалів проводяться двічі на рік. Плануючи експериментальні дослідження, відвідуйте вебсайт CERIC-ERIC https://www.ceric-eric.eu/ , підписуйтесь на новини сайту.

 

Більше інформації дізнайтесь за посиланням https://www.ceric-eric.eu/users/call-for-proposals/.