Серія семінарів європейських університетів зі сталого розвитку

Один з провідних технічних університетів Європи та світу - Технічний університет Мюнхена (The Entrepreneurial University - TUM) у співпраці з Національним технічним університетом України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського” та низкою університетів східної та центральної Європи започатковують серію семінарів, присвячених проблемі сталого розвитку TUM-IAS launches the new Seminar Series of European Universities on Sustainability - Institute for Advanced Study (IAS)
У першій серії заплановано наступні семінари:
25 Oct 2023: Prof. Eors Szathmary, Eötvös University, Budapest, Hungary
29 Nov 2023: Prof. Piotr Tryjanowski, Poznan University of Life Sciences, Poland
13 Dec 2023: Prof. Marja-Liisa Tenhunen, Dimitrie Cantemir Christian University, Bucharest, Romania
31 Jan 2024: Prof. Serhii Voitko, National Technical University of Ukraine

Анонси семінарів

25 Oct 2023: Prof. Eors Szathmary, Eötvös University, Budapest, Hungary
Тема: The three-legged chair
Спікер: проф. Eörs Szathmáry з Центру екологічних досліджень Інституту еволюції (Будапешт, Угорщина) та Центру фундаментальних наук благодійної дослідницько-освітньої організації Parmenides Foundation (Німеччина) Szathmáry, Eörs – Centre for Ecological Research (ecolres.hu) 
Проблему сталого розвитку порівнюють із триногим табуретом, де ніжки – це довкілля, економіка та суспільство. Сидіння – це знання, що об’єднує різні компоненти. Якщо немає знань, то немає на чому сидіти. Якщо зламається одна ніжка, весь стілець перекидається. Хоча ми вже звикли працювати на стику різних галузей знань, але зараз ми стикаємося з випробуванням, подібного якому раніше не було. Нагальні глобальні проблеми або матимуть рішення спільно, або не будуть вирішені взагалі.
Проблема дійсно велика. Довгий час у багатьох областях панувала думка, що майбутнє буде, по суті, схожим на минуле. Реальність  довела, що в багатьох областях відбулися не лінійні, а експоненціальні зміни.
Ще однією загрозою є існування переломних точок, коли система раптово переходить в інший стан. Більше того, системи, що перебувають у перехідному періоді, можуть об’єднатися у замкнені кола, з яких немає виходу.
Найбільша проблема полягає в тому, що у нас залишилося мало часу. Я проілюструю ці аспекти на прикладах “трьох ніг”.

29 Nov 2023: Prof. Piotr Tryjanowski, Poznan University of Life Sciences, Poland

Проблема ментального здоров’я на сьогодні має глобальне значення, і ефективного шляху у вигляді “чарівної палички”, на жаль, ще не знайдено. Як на емоційний стан та врівноваженість людини впливають природні фактори? Чи означає наше захоплення природоохоронною тематикою, що ми рухаємося у напрямку сталого розвитку? До чого тут птахи, культурний бекграунд та тенденції розвитку Google?
Тема: Mental Health and Sustainability – The Importance of Our Relation to Nature
Спікер: проф. Piotr Tryjanowski з Познанського університету наук про життя (Poznań University of Life Sciences, Польща)